lauantai 30. elokuuta 2008

Uudistava juoma

Sain kuin sainkin juoman onnistumaan toisella kertaa. Eli liotin jyviä (ruis,ohra,vehnä) reilut 12 tuntia ja annoin tiskikaapissa itää pari päivää. Sen jälkeen siirsin lasipurkin jääkaappiin käymään pariksi päiväksi ja vielä vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Sitten juoma olikin valmis.
Kuvassa juoma käymässä huoneenlämmössä.

Ohjeen otin Elsa Ervamaan kirjasta.

UUDISTAVA JUOMA

3 l kannellinen lasipurkki
3 dl luomu vehnänjyviä
2 dl luomu rukiinjyviä
1 dl luomu ohranjyviä

Liota hyvin huuhdellut jyvät reilu 12 tuntia vedessä. Heitä liotusvesi pois ja idätä jyvät. Laita 1-2 päivää itäneet kokonaiset jyvät lasipurkkiin. Täytä purkki vedellä ja laita kansi päälle. Siirrä purkki käymään kahdeksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Siirrä purkki vielä vuorokaudeksi huoneen lämpöön.

Kun juoma on valmis, siirrä purkki jääkaappiin, ettei se happane liikaa. Ennen kuin otat juomaa, sekoita hyvin. Lisää puhdasta vettä tilalle. Voit käyttää uudistavaa juomaa niin kauan kuin siinä on makua. Lisää uutta vettä noin ½ litran erissä. Tavallisesti juomaa saadaan 7-8 kertaa alkuperäisten jyvien määrästä. Esim 6 :sta desilitrasta jyviä saadaan 4-5 litraa juomaa. Onnistuneen juoman pitää tuoksahtaa miedosti happamalta ja maistua lievästi sitruunalta.

3 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Oletko kokeillut vehnänorasmehua. Todellinen vitamiinin ja kivennäisainepommi. Meillä tehtiin ensin ihan kasvattamalla, mutta nyt ollaan käytetty valmiiksi kuivatettua ruohetta luontaistuotekaupasta.

Kaisu kirjoitti...

Olen kasvattanut vehnäorasta ja käyttänyt hamapaita mehupusertimena. Käsittääkseni tuoreessa itse tehdyssä vehnäorasmehussa on enemmän ravinteita tallella kun kaupasta ostetussa mehussa. Tuohon kuivatettuun rouheeseen en vielä ole törmännytkään, mutta on varmasti kätevämpi käyttää.

Pisarat kirjoitti...

Löysinkin tämn ohjeen jo...