tiistai 16. syyskuuta 2008

Kykeneekö maapallo ylläpitämään tulevia sukupolvia?

Otsikon kysymys oli heinäkuun Herätkää-lehdessä. Itse en ole tavallaan "uskovainen", mutta uskonnollinen kylläkin monessa asiassa. Ovella käy silloin tällöin Jehovan Todistajia, jotka antavat luettavaksi Herätkää-lehtiä. Mielestäni niissä on paljon hyvää asiaa ja viisaita ajatuksia.

Heinäkuun lehdessä oli paljon asiaa ilmastonmuutoksesta: "Ihmiset vahingoittavat planeettaa ennenkuulumatonta vauhtia. Äkillisten romahdusten riski luonnon järjestelmissä kasvaa, ja ne voivat nopeuttaa sairauksien leviämistä, metsien häviämistä ja kuolleiden alueiden syntymistä meriin." (kanadalainen Globe and Mail-lehti) "Kosteikoille,metsille, savanneille, jokisuille, rannikkojen alavesille sekä muille elinympäristöille, jotka kierrättävät ilmaa, vettä ja ravinteita kaikille eliöille, aiheutetaan peruuttamatonta vahinkoa."

Ihmiset pystyisivät vähentämään ekosysteemeihin kohdistuvaa rasitusta, mutta onnistuminen vaatii radikaaleja muutoksia siinä, millä tavalla luontoon suhtaudutaan kaikilla päätöksenteon tasolla. Esteitä on monia: ihmisten välinpitämättömyys, ahneus, tiedon puute, oman edun tavoittelu ja kehitysmaiden vaurastumispyrkimykset sekä miljoonien sellaisten ihmisten piittaamattomuus, jotka haluavat pitää kiinni energiaa tuhlaavasta elämäntavastaan.

Tässä kaikessa mielettömyydessä antaa hiukan lohtua se, että maapallo voidaan vielä pelastaa. Jumalan luomakunnan hoitajina meidä tulee tehdä kaikkemme osoittaaksemme kunnioitusta ympäristöä kohtaan. Silti vain Jumalan puuttuminen asioihin voi saattaa maapallon ekosysteemit takaisin tasapainoon.

Ei kommentteja: