sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Sunnuntai 24.5

Aamulla pari lasia vettä ja puoli tuntia sen jälkeen vadelmamansikkamehussa liotettuja tattarihiutaleita, idätettyjä vehnänjyviä ja omenaa.

Lounaaksi keitto avokadosta, pinaatista, ananaksesta ja banaanista. Sekaan laitoin vielä jugurtin teosta jäänyttä pähkinämössöä. Hyvää oli ja lapsukaiset tykkäs myös.



Välipalaksi itse tehtyä jugurttia (sis.liotettuja manteleita,
auringonkukansiemeniä, cashewpähkinöitä,maitohappobakteeria,
vaniljaa ja vettä), vadelmia, mustikkajauhetta ja päärynää. Jugurtin ainekset tehosekoitin ja puristin harsoliinan läpi astiaan ja annoin olla huoneenlämmössä 8 tuntia. Sitten jääkaappiin. Kermaisempi seos nousi pinnalle, josta sitten varovaisesti lusikoin jugurttia marjojen ja hedelmien päälle. Alkuperäisessa ohjeessa ainesuhteet oli 2 kuppia manteleita ja 10 oz. vettä.



Päivällisellä söimme pizzaa koko perhe. Olin ihmeissäni, kun kaikki tykkäs taas ja lapset kinusi lisää :) Ohjeen olen napannut jostakin keskustelupalstalta. Itse suurinpiirtein puolitin ohjeen.

Pohja: n. 1,8 dl kultaisia pellavansiemenia,hienoksi jauhettuna
n. 1/2 litraa manteleita, hienoksi jauhettuna
n. 1/2 litraa aurinigonkukan siemenia, hienoksi jauhettuna
2 rkl oliivioljya
2 tl kuivattua basilikaa
2 tuoretta valkosipulin kyntta hienonnettuna
1 1/2 tl suolaa
3-4 rkl hunajaa
n. 1,75 dl vetta, tai niin paljon kuin tarve.

Laita vesi, hunaja, suola, basilika ja oliivioljy tehosekoittimeen. Kayta pulssahuksia kunnes pehmeaa. Laita sivuun. Sekoita keskenaan pellava, mantelit ja auringonkukan siemenet suuressa astiassa. Kaada vesi sekoite sekaan, ja kasia kayttaen tee suuri kasa. Lisaa vetta jos tarvitsee. Vaivaa taikina tasaisen pyoreaksi. Maista tarkistaaksesi maku, ja lisaa suolaa jos tarvii. Jaa kasa 4 yhta suureen osaan. Tee niista palloja. Ota ensimmainen pallo ja laita se teflex alustalle. Muovaa se ohueksi ja pyoreaksi, noin 4 mm paksuiseksi. Jata pizzan reunat vahan paksummiksi. Tee nain myos muille taikina palloille. Laita jokainen pizza kuivauslaitteeseen? (dehydrator) 105 F asteeseen. (En tieda mita tuo on celciuksissa, ehka n. 40-41 C), ja pida siella 10 tuntia. Poista sitten teflex alustat ja jatka kuivaamista toiset 10 tuntia. Jata pizzat kuivauslaitteeseen kunnes olet valmis laittamaan kastikkeet ja paallysteet niihin.

Tomaattikastike: 8 Roma tomaattia, paloiteltuna
n. 2,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (2 tuntia liotettuna, saasta liotus vesi)
3 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl timjamia
2 valkosipulin kyntta hienonnettuna
2 rkl oliivioljya 3 taatelia, hienonnettuna
1 rkl sitruuna mehua
suolaa
Laita kaikki aineet tehosekottimeen, lisaa tomaatin liotus vetta, ja sekoita kunnes paksua. Laita sivuun.
Ricotta juusto:
n. 2,5 dl manteleita, 8 tuntia liotettuna
n. 1,75 dl raakoja/tuoreita cashew pahkinoita
n. 2,5 dl vetta
1 rkl sitruuna mehua
1 tl merisuolaa
2 valkosipulin kyntta
Sekoita kaikki aineet kunnes pehmeaa ja paksua. Lisaa suolaa jos tarve. Kaada lasikulhoon ja peita puhtaalla liinalla. Anna seista 6 tuntia huoneenlammossa.

Suolaahan en toki noin paljon laittanut, kun en muutenkaan itse sitä niin hirveästi käytä. Seuraavalla kerralla voisin tehdä pizzan idätetystä viljasta ja jättää tuon ricotta juuston pois, ei olisi niin tuhtia tavaraa.



Iltapalan olisi kyllä voinut jättää väliin, kun tuntu että tuo pizza oli niin tuhtia tavaraa. Söin kuitenkin appelsiinin ja omenan.

3 kommenttia:

Sivi kirjoitti...

Moi!
Kiinnostuin tuosta pähkinäjogurtista. Oisko sulla antaa tarkempia määriä raaka-aineista sekä ohjeita? Mitä maitohappobakteereita käytit ja mistä niitä saa?

Kaisu kirjoitti...

Moi!

Vähän aikaa piti miettiä, että niin mistähän sitä tuon ohjeen on ottanut, mutta sitten muistin:) Eli täältä osoitteesta löydät sen http://www.youtube.com/watch?v=jGXjgE5RbRY&feature=channel

Sivi kirjoitti...

Kiitos paljon linkistä! :)