sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

"Donitseja"


Ihan tulevan vapun kunniaksi tein muutaman donitsin. Eihän ne samalta maistu kun normi donitsit, mutta ei niiden tarvitse maistuakaan.

Näihin tuli kookoshiutaleita sekä sopivasti taateleita ja viikunoita. Mausteeksi sitruuna-aromia ja vaniljaa. Päällä jämät suklaakuorrutuksesta (kookosöljy,kaakaomassa,hunaja.Mukana taisi olla myös hampunsiemeniä). Hyviä nämä siltikin olivat:)

4 kommenttia:

Kuusenkerkkä kirjoitti...

Heippa! Olisi mielenkiintoista jos viitsisit jossain välissä kertoa, millaisia pöperöitä kaikkiaan päivän aikana syötte. Elikkä millainen on päivän keskiverto ruokavalionne ja paljonko siihen sisältyy salaattia, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä, rasvoja jne jne. Paljonko menee aikaa ruokien valmistamiseen (eikö nuo pöperöt ole aika suuritöisiä?).

Yaelian kirjoitti...

Namin näköisiä donitseja,ja nuo alemmat leivokset ovat tosi nätin näköiset!
Ihana vauvabanneri!

Kaisu kirjoitti...

Kuusenkerkkä, voisin vapun jälkeen tehdä jonkinlaisen yhteenvedon näistä syömingeistämme..Vappua lähden viettään äitini luo Ouluun:)

Kiitos Yaelian:) Pikkuinen on jo kolmen kuukauden.

Kaisu kirjoitti...

Elikkäs näistä syömingeistämme:) Näihin donitseihin meni about 5 minuuttia:) Noh, liotin kyllä taateleita ja viikunoita muutaman tunnin sitä ennen.
Pyrin joka aterialla tarjoamaan jotain tuoretta. Aamulla usein surautan drinksun, jossa on vaihtelevasti hedelmiä, marjoja, jotain vihreää, mantelimaitoa ym. Joskus saatan keittää ihan kaurapuuronkin ja Magic Bulletilla surauttaa marjakiisselin sekaan. Toisinaan teen sitten tattari/hirssipuuron (yön yli liotettu), jossa on seassa yleensä myös yön yli liotettuja kuivattuja aprikooseja/taateleita. Itse pärjään aamulla kyllä ihan drinksulla, mutta lapset voivat ottaa muutakin.
Lounaalla syödään yleensä ennen lämpimää ruokaa joko salaatti, viherdrinksu, pateeta kasvisten kanssa (lapset tykkäävät hirveästi) yms. Lämpimänä ruokana tarjoan yleensä jotain keittoa (lohi, linssi,tomaatti). Guinoa käytän myös aika paljon. Kanamuniakin käytetään ja luomu maustamatonta jugurttia. Ei tämä meidän ruokavalio hirveän tiukka ole tai niin kauheasti poikkea monen muun perheen sapuskoista..luulisin.

Välipalana teen usein jonkun viherpirtelön, hedelmiä, yrttiteetä ja jotain rawherkkuja ym. Päivällisellä nautitaan suurin piirtein samat pöperöt kuin lounaallakin. Iltapalalla syödään hedelmiä, marjoja, joskus riisikakkuja ja ruisleipää, drinksuja ym.

Eli päivä mennään säännöllisellä rytmillä, 5 syöntikertaa. Näiden välillä juodaan vettä. Itse pärjäisin varmaan 4:llä syöntikerralla, mutta lasten kanssa syödään aina yhdessä.

Itse pidän paljon helpompana näiden rawjuttujen tekemistä. Varsinkin jos tekisi vain itselle sapuskoita, niin mikä sen helpompaa. Oman haasteensa tuo, kun meitä suursyömäreitä on jo 4 ja yksi lisää vielä tulossa:) Tietenkin myös se, että teen lisäksi sitä lämmintä ruokaakin. Olen itselle laittanut lapulle ylös ruokia, mitä voisin tehdä seuraavalla viikolla ja laitan iltaisin sitten siemeniä ja kuivattuja hedelmiä likoamaan.

Lasten kanssa olen vähän varovaisempi pähkinöiden ja kaakaojuttujen kanssa. Ovat kuitenkin melko tuhtia tavaraa niin en viitsi niin hirveästi rasittaa niillä pientä elimistöä. Itsekin olen vähentänyt niiden käyttöä. Mutta lienee parasta kohtuus kaikessa. Kookosöljyä ja oliiviöljyä tulee käytettyä ruoanlaitossa, luomu rypsiöljyäkin on jääkaapissa. Yritän aina vaihdella ruoka-aineita ettei tule samoja käytettyä päivittäin tai viikottain.

Itselläni olisi hirveä hinku tehdä enemmänkin rawjuttuja, mutta elämäntilanne on tällä hetkellä aika hektinen. Ei ole tarpeeksi aikaa keskittyä oikein mihinkään. Jos vain itselle tekisin ruokaa, niin en kyllä sitä lämmitettyä ruokaa jaksaisi alkaa tehdä. Nyt yritän tehdä osaksi raakajuttuja ja osaksi lämmitettyä. Minua pidetään jo nyt jonkin sortin hörhönä kun olen innostunut näistä raakajuttuista...saatikka jos syöttäisin perheelle pelkästään raakaaruokaa. Välillä tuntuu, että heitän hanskat tiskiin,ku ottaa pattiin kaikki;)