keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Korkeasta verenpaineesta

Äidilläni todettiin korkea verenpaine pari kuukautta sitten. Oireita oli ollut (pään raskaus, huippaus), mutta äitini ei ollut osannut yhdistää sitä verenpaineeseen. Äidiltäni on leikattu kummatkin polvet (nivelrikko) ja toinen polvi vielä toistamiseenkin. Hän on valitettavasti joutunut syömään tulehduskipulääkkeitä, jotka käsittääkseni osaltaan nostavat verenpainetta. Lisäksi hän on syönyt vuosien ajan jo siitepölyraetta, jolla on myös verenpainetta nostattava vaikutus.

Eli pari kuukautta sitten äitini verenpaineluvut olivat jopa 174/110. Sitä on nyt seurattu tämän ajan ja puhuttiin jo lääkkeiden määräämisestä. Minähän vähän hermostuin, että heti sitä ollaan lääkkeitä määräämässä. Katselin netistä vähän tietoa kohonneesta verenpaineesta. Siellä mainittiin ravintolisiä, joilla on suotuisa vaikutus verenpaineen laskemisessa. Eli kävin kaupasta hakemassa äidilleni foolihappoa (mukana myös B6 ja B12), magnesiumia, karnosiinia, E-Epa ja lesitiiniä. Niitä äitini alkoi popsimaan tupla-annoksina. Lisäksi tätä ennen olin jo äiskälle antanut vinkkiä viherpirtelöistä, joita hän voisi vaikka aamulla juoda puuron sijaan. Jostakin luin myös, että omenaa kannattaa syödä jos on korkea verenpaine. Äitini terveydenhoitajalle sanoikin, että hän nyt kokeilee ensin näitä luonnonmukaisempia juttuja ja popsii omenoita ainakin sen pari kappaletta päivässä. Terveydenhoitaja oli vähän tiuskaissut äidilleni, että ei tässä mitkään omenat ja luontaistuotteet enää auta. Viherpirtelöitä äitini tekee nyt sekä aamulla että illalla.

Parisen viikkoa sitten äitini verenpaine mitattiin ja se oli 139/98. Lääkäri sanoi, ettei he taida mitään lääkkeitä määrätä, koska verenpaine on laskusuunnassa. Katsotaan miten käy. Perjantaina äidillä olisi aika taas verenpainemittaukseen. Toivon, että paine jatkaa laskuaan.

Lisäksi äitini on kärsinyt lonkkien nivelpussintulehdukseksta jo pitemmän aikaa. Alkoivat vaivaamaan tuon toisen polven leikkauksen jälkeen. Kortisooniakin niihin on jouduttu pistämään. Aikoinani annoin äidilleni lehtileikkeen, jossa oli naisesta, joka oli kärsinyt vuosien ajan tulehduksesta lonkissa. Hän oli saanut apua tästä tuotteesta. No äitinikin kävi hakemassa kyseistä tuotetta ja on ollut vähän ihmeissään, kun lonkat eivät ole kipuilleet enää pahasti.

9 kommenttia:

Kuusenkerkkä kirjoitti...

Äitisi kannattaisi hankkia oma mittari kotiin, jotta voisi seurata painetta. Tai terveysasemilla on yleensä mittari, jolla voi käydä itse mittaamassa kun haluaa. Äitisi varmaan tietääkin tämän, mutta ajattelin vain muistuttaa, että kannattaa mitata useampana päivänä, useampaan kertaan ja muutama kerta päivän mittaan, koska paine vaihtelee suuresti. Kun minulla todettiin painetta, hankin heti kotiin mittarin ja totesin, että vaihtelu on päivän mittaan todella suurta. Samoin paine vaihtelee sen mukaan, onko töissä kiirettä (työskenteleekö äitisi?) tai muita murheita. Aika vekkuli kaveri siis tuo verenpaine.

Itselläni lääkäri totesi 200/125 ja sain heti lääkkeet. Viikossa paine putosi reilusti ja jatkoi laskemista edelleen kunnes nykyään on tuossa 135-140/75-85 välillä riippuen stressiasteesta. Lääkkeetkin olen jättänyt pois. Itse tein ihan saman kuin sinä eli etsin netistä tietoa ja aloin syödä hurjia määriä lisäravinteita plus joka-aamu marja-banaani-viherpirtelön. Muutin myös muuten ruokavaliotani terveellisemmäksi ja aloin tehdä mielikuvaharjoitteluja työstressin vähentämiseksi.

Kyllä vaan elintavoilla ja ruokavaliolla on ratkaiseva merkitys verenpaineeseen!

Kuusenkerkkä kirjoitti...

Niin ja unohdin vielä kirjoittaa että sinulta olen saanut aivan upeita reseptejä, joita olen kokeillut ja tykästynyt. Pyrin nykyään syömään joka päivä jotain raakaruokaa, koska siitä tulee niin hyvä olo.

Kaisu kirjoitti...

Hei, tuo mittarihan oli hyvä idea. Ei sitä äitikään ollut vielä ajatellut. Nyt jo sisarusten kanssa mietitään jos ostettaisiin äiskälle äitienpäivälahjaksi se.

Äidilläni on nyt ollut jo ihan hyvä olo, josta tietää että paineet ovat laskeneet. Äitini ei vielä ole töissä, mutta töihin lähtöä kyllä valmistellaan. Äitini on hirveä stressaan joka asiasta ja vielä kun yöt tulee nukuttua huonosti. Äitinkin on nyt tehnyt melkoisen ruokaremontin.

Kiva kuulla, että resepteistä on ollut hyötyä muillekin:) Ja mukava kun kerroit omakohtaisen kokemuksen korkeasta verenpaineestasi.

Yaelian kirjoitti...

Tuohan kuulostaa tosi hyvältä,että äitisi verenpainen on putoamissuunnassa viherpirtelöiden johdosta.Olisi kiva kuunnella jatkossakin,miten ovat vaikuttaneet.

Kaisu kirjoitti...

Yaelian, tänään verenpaineet oli äidilläni pomppinut ja lukemat olivat vähän korkeampia. En tiedä miten tästä edetään, mutta äitini ainakin jatkaa drinksujen tekemistä ja luontaistuotteiden käyttöä. Eihän niistä muuta voi olla kuin hyötyä..

Kuusenkerkkä kirjoitti...

Huomasin vasta nyt kommenttisi blogissani. Minulla on Omronin M10-IT ja se on toiminut hyvin. Sitä voi käyttää sekä verkkovirralla että paristoilla. Ainoa huono puoli oli liian leveä mansetti, jonka tosin voi vaihtaa, jos ostaa kapeamman mansetin. Äidilläni on Instrumentariumista ostettu Microlife, joka on mielestäni yhtä hyvä mittari, mutta mansetti on parempi.

Kaisu kirjoitti...

Itsekin olen katsellut noita Omronin mittareita. Sen ei kuitenkaan tarvi olla viimosen päälle. Vajaa 90,- oli tuo Omronin M 3-I. Äidillä oli tänään lukemat 155/99..lääkkeet kuitenkin määräsivät. Vähän hirvittää, että mitä ne sitten aiheuttavat. Paineet ovat kuitenkin laskeneet siitä parin kuukauden takaisesta. Pelottelivat kuitenkin lääkärissä äitiä, että paineet pitää saada alenemaan nopeasti...Huoh:( Äiti kuitenkin jatkaa drinksujen tekoa ja pitää vielä tarkistaa saako kaikkia lisäravinteita käyttää lääkityksen ohella...

Tanja kirjoitti...

Moikka,
minua kun kiinnostaa terveysasiat, niin kävin kurkkaamassa. En katsonut, kuinka vanha viestisi äitisi korkeasta verenpaineesta on. Mutta kiitos noista karnosiini, e-epa ja lesitiini-tiedoista. B-ryhmä ja magnesium ymmärrykseni mukaan ovat ns. hermovitamiineja. Itsekin olen niitä syönyt, magnesiumia erityisesti lihasramppehin illalla. Unikin tulee helpommin.

Sellainen vinkki tuli mieleeni, että marja-aronia on vanha intiaanien käyttämä hyvin lääkinnällinen marja. Se alentaa veranpainetta jopa niin, että sitä ei suositella, jos on matala verenpaine. Aroniasta saa hyvää hilloa, kun laittaa siihen omenaa ja kesäkurpitsaakin (1/3 + 1/3 + 1/3). Lapseni tykkäävät mm. nokkospannarin päällä.

Äitisi varmaan tietää, että kahvi ja lakritsi-salmiakki nostavat verenpainetta.

Kaisu kirjoitti...

Äitini piti jonkinlaisen kuurin noiden vitamiinien kanssa. Vitamiinienkin tulisi vain olla luonnollisessa muodossa eikä synteettisiä niin kuin monet kaupassa ovat. Niistä taas ei oo muuta kuin hallaa.

Kiitti marja-aronia vinkistä. Niitä on pakkanen täynnä. Taidanpa juhannuksena viedä äidilleni muutaman rasian, kun menemme peikkojen kanssa kylään:)

Jos jatkat vielä äitini verenpaine postauksia, siellä on ihania asioita tapahtunut:)