keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Neljä tietä vapauteen, sopimus 3


Älä oleta mitään
 
Meillä on tapana tehdä olettamuksia kaikesta ja uskomme monesti niiden olevan jopa totta. Teemme olettamuksia toisten tekemisistä ja ajatuksista, otamme ne henkilökohtaisesti ja lopulta luomme suuren sopan ihan tyhjästä. Luomme paljon myrkyllisiä tunteita pelkästään sillä, että teemme olettamuksia ja suhtaudumme asioihin henkilökohtaisesti, sillä puhumme yleensä toisistamme pahaa olettamuksiemme perusteella. 

Epäselviksi jääneisiin asioihin emme aina uskalla pyytää selvennystä, joten teemme olettamuksia ja uskomme niiden olevan oikeita. Tämän jälkeen puolustamme olettamuksia ja yritämme osoittaa, että muut ovat väärässä. Olettamusten tekemisen voi lopettaa kysymysten avulla. Pyri siihen, että sinun ja toisen ihmisen välille ei jää mitään epäselvää. Jos et ymmärrä jotain, kysy. Muista myös ilmaista tarpeesi. Toinen voi ottaa ne huomioon tai olla ottamatta, mutta sinulla on aina oikeus ilmaista mitä sinä haluat.  Kun et enää oleta mitään, kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on selkeää ja aitoa. Kun sinulla ei ole enää olettamuksia, alat käyttää sanojasi puhtaasti.

Olettamusten tekeminen ihmissuhteissamme merkitsee vain ikävyyksiä. Oletamme usein, että kumppanimme tietää mitä ajattelemme ja ettei meidän tarvitse sanoa hänelle mitä haluamme. Oletamme, että hän tekee niin kuin haluamme, koska hän tuntee meidät niin hyvin. Jollei hän tee niin kuin oletamme, loukkaannumme. Luomme ongelman, sillä yhdestä olettamuksesta syntyy uusia olettamuksia.

Entä jos jonakin päivänä lopettaisimme olettamusten tekemisen kumppanistamme ja muistakin ihmisistä. Kanssakäyminen muuttuisi, eikä välillänne olisi enää väärien olettamusten aiheuttamia ristiriitoja. Kun ilmaisemme itseämme selkeästi, kaikki ihmissuhteet muuttuvat. Minä haluan tätä, sinä puolestaan tuota. Jos ilmaisemme itseämme tällä tavoin, käytämme sanojamme puhtaasti. 

Tämä kolmas sopimus on kyllä ollut niin loistava tällaiselle mestariolettajalle:)  Elämä on helpottunut niin maan perusteellisesti, kun ei ole tarvinnut enää olettaa mitään. Välillä yritän kyllä olettaa jotain, mutta heitän ne aika nopeasti romukoppaan. Ja pah, en kyllä enää kuluta energiaani turhan vatvomiseen. Se ei johda mihinkään.

2 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

Tämä sopimus sai minut nauramaan. Kuinka monta riitaa vältyisikään miehen kanssa ja poikienkin, jos sanoisi omat ajatuksensa ääneen ja kysyisi toisen ajatukset ja toiveet - ja sopisi yhdessä, mitä teemme tai miten toimimme asioiden suhteen. Sitä niin OLETTAA, että toinen tietää omat toiveet ja tarpeet. Tämä on hyvä! :-)

Kaisu kirjoitti...

Alä Tanja muuta sano;) Pienestä se on kiinni. Minäkin oletan, että mies ymmärtää viedä roskapussin jos nenän alle sen vien ja sitten loukkaannun ku pussi on vielä illallakin siinä;) Pitää selvästi sanoa, että etkö kultaseni voisi viedä sen roskapussin nyt, kiitos!
Nykyään aika monistellen hoen, että mies on varmasti kuullut ja ymmärtänyt.