lauantai 4. kesäkuuta 2011

Kuusenkerkistä siirappia, suolaa, likööriä...

  
Ylhäällä olevia kerkkiä ei ole keitetty. Olen laittanut niitä lasipurkkiin kerroksittain yhdessä palmusokerin kanssa. Yhdessä purkissa (ei näy kuvassa) on myös kokeilu hunajan kanssa ja Sötin sokerin (en tiedä onnistuuko...)
Purkit pidän tuossa ikkunalaudalla auringossa 3-4 viikkoa joka päivä käännellen. Katsotan minkälaista siirappia sitä näin tulee. 

Purkkien päälle laitoin harsokangasta suojaamaan ötököiltä (kuvassa kannet ovat kiinni, mutta aukaisin vielä ne ja laitoin harsokankaan)

Alhaalla netistä otettu kuusenkerkkäsiirapin ohje, jolla mieskin on joinakin vuonna tehnyt siirappia keitellen. 

 
KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

2 l kuusenkerkkiä
5 dl sokeria
vettä


Laita kuusenkerkät kylmän veteen kattilaan kunnes ne peittyvät ja liota niitä yön yli vedessä. 
Keitä kerkät vedessä noin kaksi tuntia ja anna seistä tunti pois lämmöltä. Siivilöi kerkät pois ja kaada siirappi takaisin puhtoseen kattilaan. Lisää sokru ja anna sen liueta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Vähitellen keitos saa kauniin ruskean värin ja muuttuu siirappimaiseksi. Kuori kaikki mahdollinen kuona pois siirapin pinnalta reikäkauhalla.


Kasvispastaa kuusenkerkkäsuolalla maustettuna. Kuusenkerkät huuhtelin hyvin kaikista ötököistä ja yleiskoneessa jauhoin suolan kanssa pienemmäksi. Vein saunaan kuivumaan ja valmiin satsin jauhoin vielä uudelleen pienemmäksi.


Kuusenkerkkölikööriä tai snapsia tai mitä lie tulollaan... en oikein ymmärrä näiden viinaksien päälle näin absolutistina;) Tämä on miehen heiniä.


8 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Jännältä kuulostaa.Saisikohan näistä paikallisista havupuista (sypresseistä ja sellaisista) samantapaisia juttuja tehtyä...

Kaisu kirjoitti...

Yaelian, itse kuulin kuusenkerkkäsiirapista vasta tähän muutettua kun mies alkoi siitä puhumaan, että pitäis tehdä. Enpä sitten tiedä mistä puista myös saisi sitä tehtyä.

Itse keittelin yhden satsin myös aamulla. Käytin palmusokeria, mutta maku ei aivan yhtä hyvä ollut kun viimeksi normi sokerista. Hyvinhän tuo kuitenkin lättyjen päällä meni cashewkerman kanssa:)

Iiris kirjoitti...

Kuinka kauan sulla yleensä kestää että keitos muuttuu siirapiksi? Ja annatko kiehua kuinka kovaa? Itse olen tehnyt muutaman testailun ja keitellyt noin 1,5 tuntia, mutten silti ole ollut hirveän tyytyväinen lopputulokseen.

Kaisu kirjoitti...

Iiris, itse keittelin tieten saman verran, mutta tuli hivenen liian laihaa. Tuntui vain että kohta ei oo siirappia enää ollenkaan jälellä jos jatkan. Mies on tehnyt parina edellisenä vuonna ja hän on malttanut keitellä kauemmin. Koostumuskin on ollut tosi hyvä ja paksumpi.

Mandala Tarot kirjoitti...

Tässä odottelen että kerkät kehittyy noukittaviksi ja teen tätä ohjeesi mukaan. Kiitos.

Kaisu kirjoitti...

Mandala Tarot, ohje oli muistaakseni Frantsilan kirjasta peräisin. Toivottavasti onnistuu:)

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin testata tuota kuusenkerkkäsuolaa. Osaatko sanoa, paljonko laitoit siihen suolaa ja kerkkiä? entä mitä suolaa käytit? Kiitos kovasti vinkeistä!

Kaisu kirjoitti...

En kyllä muista suhdetta:( En tiedä muistanko oikein, mutta olikohan tuo suolan ohje Frantsilan keittokirjassa, jonka kirjastosta lainasin. Olen varmaan kuitenkin laittanut kerkkää ja merisuolaa summamutikassa blenderiin:)