tiistai 28. kesäkuuta 2011

Viimeksi luettuaJostakin syystä kuva taas pommahti noin, mutta selvää varmaan saa kun sievästi niskoja niksauttaa:)
Minulla on kesken vielä tuo keskimmäinen kirja, mutta on kyllä loistava kirja. Luulen, että moni suhteen päättyminen olisi ennaltaehkäistävissä kyseisen kirjan avulla. On meinaa niin hvyiä neuvoja kirjassa.

Kirjassa oli kolme hyvää ja tehokasta periaatetta:

  1. Me kaikki aiheutamme ja pidämme yllä juuri niitä ihmissuhdeongelmia, joista valitamme. Emme tietenkään ymmärrä tekevämme niin ja koemme olevamme uhreja. Sanomme itsellemme, että ongelma on kokonaan toisen syytä.

  1. Kiellämme oman osuutemme, koska itsetutkiskelu on hirveää ja tuskallista ja koska meillä on salaa hyötyä ongelmasta, josta valitamme. Haluamme pitää hämärähommamme piilossa, jotta voimme pitää yllä viatonta julkisivua.

  1. Me kaikki voimme muutta hankalat ihmissuhteet toimiviksi – jos olemme halukkaita lopettamaan toisen syyttelyn ja keskitymme muuttumaan itse. Ihmissuhde voi parantua yllättävän nopeastikin. Vuosien katkeruus ja epäluottamus voivat kadota jopa hetkessä. On vain oltava valmis tekemään kovasti töitä ja kokemaan jonkin verran kipua.

Tehokkaan kommunikaation viisi salaisuutta

Kuuntelutaidot:

  1. Aseistariisuminen. Löydät totuuden toisen sanoista, vaikka kommentti vaikuttaisi täysin kohtuuttomalta.

  1. Empatia: Asetut toisen henkilön asemaan ja yrität nähdä maailman hänen silmillään
-          Ajatusempatia. Toistat omin sanoin toisen henkilön sanat
-          Tunne-empatia. Otat huomioon, miltä toisesta todennäköisesti tuntuu sen perusteella mitä hän sanoi.

  1. Tiedustelu: Kysyt lempeitä ja tiedustelevia kysymyksiä ymmärtääksesi paremmin, mitä toinen henkilö ajattelee tai tuntee.

Itseilmaisutaidot

  1. Minusta tuntuu väittämät. Käytät minusta tuntuu -väittämiä kuten ”Minusta tuntuu pahalta” mieluummin kuin sinä - väittämiä kuten ”Sinä olet väärässä” tai ”Saat minut vihaiseksi!”.

  1. Paijaaminen. Löydät aidosti jotain positiivista sanottavaa toiselle jopa kesken riidan. Osoitat kunnioitusta, vaikka olisit vihainen.

Laitanpa muutaman esimerkin tähän aseistariisumisesta

Arvostelu: Vihaan sinua! Olet ääliö! Olet luuseri!

Aseistariisuva vastaus: ”Olet selvästikin vihainen ja ymmärrän, ettei kaikki mennyt niin kuin piti. Mokasin pahasti ja minua nolottaa. Voitko kertoa vähän tarkemmin, miltä sinusta tuntuu?”

Arvostelu: Olet ilkeä!
Aseistariisuva vastaus: ”Taisin loukata tunteitasi ja olen pahoillani, koska pidän sinusta todella paljon. Voisimmeko puhua siitä?”

Arvostelu: Olet itsekäs. Et välitä muista kuin itsestäsi!
Aseistariisuva vastaus: ”Olet oikeassa. En ottanut tunteitasi huomioon ja sinulla on oikeus olla minulle vihainen. Tunnen oloni kurjaksi. Olenko tehnyt tai sanonut jotain muutakin, joka vaikutti itsekkäältä ja piittaamattomalta?”

Tässäpä lyhyesti kirjan sisällöstäJ

2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Voisi varmaan itsekin joskus lukaista tämäntyylisiä opuksia. Tuo Mielen parantava voima vaikuttaa erityisen kiinnostavalta, oliko lukemisen arvoinen? Millä tyylillä aihetta lähestytään kirjassa?

Kaisu kirjoitti...

Hei Kaisa (olisin lapsena halunnut olla Kaisa, koska Kaisu oli niin ruma nimi mielestäni, mutta nyt se Kaisukin kuulostaa jo hyvälle:))

Kirja lähti liikkeelle (muistaakseni) kirjoittajan omasta lapsuudesta. Hän oli ns. koko ikänsä viettänyt henkisessä ympäristössä, joten tietää kyllä mistä kirjoittaa. Kirja oli mielestäni ihan helppo ymmärrettävä ja sopivan pituinen. Muistaakseni siinä oli myös harjoituksia, miten syventää omaa henkistä polkuaan. Siinä kerrottiin juuri siitä kuinka suuri merkitys omalla asenteella ja aivoituksilla on koko kehon hyvinvointiin. Itseään pystyy hoitaan myös ajatuksen voimalla ja visualisoimalla.

Kyllä se ihan lukemisen arvoinen oli vaikkei välttämättä parhaimmasta päästä lukemiani kirjoja.