lauantai 17. syyskuuta 2011

Suosikkireseptisi ja pussillinen koivusokeria eli ksylitolia!

Olen moneen otteeseen sanonut, että kokkailu ei tosiaankaan ole se minun juttu;) Antaisin mieluusti kokkausvuoron joskus jollekin muullekin tässä talossa! Monet kerrat saa miettiä, että mitä ihmettä sitä taas laittaisi poppoolle ruoaksi. Monesti keitänkin ison kattilallisen esim. kvinoa, jota sitten laitan aina sinne sun tänne.

Nyt kyselisinkin teiltä hyvät lukijat -varsinkin pienten lasten vanhemmilta-  että mikä on teidän suosikki kasvisruokaresepti, joka on nopea ja helppo tehdä? Itse nimittäin tykkään kaikista nopeista resepteistä.
Kaikkien kommentin jättäneiden kesken arvon koivusokeripussin. Meidän perheessä purkkaa ei ole käytetty pitkään aikaan, vaan tämä on ollut niin näppärä korvike. Varsinkin 1-vuotiaallekin, kun ei tarvitse pelätä, että nielaisee purkan ym. Olen myös makeuttanut ksylitolilla marjakiisselit ja vaniljakastikkeet. Hyvin toimii!

Koivusokeripussin arvon kaikkien kommentoijien kesken 23.9.2011 klo 21.00.

9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Itse tykkään eniten salaateista,mutta kun poikani oli pieni,niin täytetyt paprikat oli sellainen aika suosittu juttu.Usein täytetty joko riisi-vihannes tai bulgur-vihannestäytteellä.

Tanja kirjoitti...

Itse keittelen aina ISOn määrän papuja kerralla ja pakastan kerta-annoksina. Sitten niitä papuja sulattelen milloin mihinkin seokseen; kasviskeittoon, kasvispataan, kasvislaatikkoon, kasvisrisottoon (jonka useinkin teen quinoaan, eli ei ole varmaankin ihan oikein sanottu tuo risotto ;) ). Lisäksi pavuista syntyy nopeasti erinlaisia tahnoja leivälle ja salaateille sekä dipiksi.
Kesäkurpitsan tuoreraaste on myös kivan nopea ruoka (spagetin korvike) ja siihen tekee supernopeaan tomaattikastikkeen iduilla :).
Niin ja avocadosta syntyy myös vaikka mitä :). Lempparini on salaatti johon tulee 3 avocadoa, 3 omenaa, 3 isoa tomaatti, ruususuolaa ja cayannea. Nämä sekoitetaan hyvin keskenään. Tuo satsi riittää meidän 5 henkiselle perheelle lounaaksi hyvin :).

Anni Minerva kirjoitti...

Sosekeitothan ovat maukkaita ja tulevat nopeasti. Lapsia ei itselläni ole, mutta pikkusiskoni pitää ainakin bataattisosekeitosta. Täytetyt paprikat on myös toinen hitti.

Mustikkatyttö kirjoitti...

Meilläkin ovat salaatit suosittuja. Niitten koostumus nyt vaihtelee sen mukaan, mitä tarjolla on. Oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista tulee mukavasti makua joukkoon ja salaatinkastikkeesta, jossa on vaikkapa avocadoöljyä, laatusuolaa ja appelsiinista puristettua mehua ja vähän sitruunaakin.

Sitten vaikkapa tammenlehtisalaattia, tuoreita kurkkuviipaleita,parikanpalasia, pinjan- ja kurpitsansiemeniä (tai jotain pähkinöitä). Myös basilikanlehdet ja ruohosipuli sopivat hyvin joukkoon. Tuore sipulikin, mutta se jakaa perheessämme kyllä mielipiteitä.

Jos lapsilta kysytään, he toivovat usein salaatteihin mukaan pastaakin, esim spelttipasta on minusta hyvä vaihtoehto. Joskus olemme käyttäneet yhtä riisi-quinoa pastaakin.

Smoothieista lasten suosikkia on esim sellainen, johon tulee appelsiinien mehua, punaviinimarjoja, mustikoita ja pari banaania. Lucumaakin voi hieman laittaa joukkoon.

Ai, niin ... monet sienijututhan ovat meillä ihan kovinta huutoa: Ihan yksinkertaisesti paistetut kantarellit, lampaankäävät ja tatit suolalla höystettynä katoavat joittenkin tuoreitten vihannesten kanssa nopeasti parempiin suihin.

Sannis kirjoitti...

Meillä uppoaa hieman rakeiseksi jätetty kasvissosekeitto, joka menee näin:

3 perunaa
2 porkkanaa
parsakaalia tai kukkakaalia muutama lohko
2 dl vettä

pari luumua, pala ananasta tai pieni omena kuorittuna ja paloiteltuna (valitse yksi)

Kuori kasvikset ja paloittele. Keitä porkkanoita 10 min, lisää perunat ja kaalin palat sekä luumut tai ananasta tai omenan palat. Keitä vielä 15 min. Soseuta halutessasi.

Olen maustanut timjamilla, rakuunalla tai jollain yrttiseoksella. Homejuusto on lapsosen suosikkia ja sitä olen ajatellut joskus heittää nokareen sekaan.

Venla kirjoitti...

Chia-marjapuuro komponentteja kaappitilanteen mukaan vaihdellen. Ensin blenderiin runsaasti chialimaa/ vettä ja siemenet likoon, lisäillään tuntemuksien mukaan:
- Kookosöljy tai -kerma (täyteliäisyys)
- Toco ja MSM (makeus, kermaisuus, rikki)
- Omenasose tai goji (vatsalle hyväksi, maku)
- inkivääri/ kaneli/ vanilja
- suolaripaus
- paljon marjoja, suosikkina mustikka-vadelma tai mansikkaa kirpeiden marjojen seurana. Mansikka ja mustikka sopii molemmat hyvin vaikka herukoiden kanssa, tasapainottaa. Myös lucuma-mansikka-kaakaovoi-kookos on melko herkku
- hunaja
- pohjana pakuritee varioiduin maustein
- päälle ripotellen mulpereita ja tyrnejä/ inkamarjoja/ camucamu-jauhetta

Viimepäivien puolukkapuuroon meni riisiproteiinia tai vaniljaista siemen-/mantelimaitoa tai idätettyä tattaria. Rasvaa ja chiaa niin, että tulos on moussemaisen pilvinen ja lusikoitavissa.
- 2-3 dl chialimaa: mahdollisesti ekmek pakuriteepohjainen seesamimaito likoamisnesteenä
- reilu 3 rkl kookosöljyä
- 2-3 dl puolukkaa tai puolukkaa ja mustikkaa/mansikkaa
- reilu 1/2 dl toco
- reilu 1/2 dl riisiproteiinia (meillä Sunwarrior vanilja) tai vaikka kuorittuja hampunsiemeniä
- 1 tl MSM
- tuoretaaleita ja hunajaa
- suolaa ja runsaasti vaniljaa ja kanelia, kardemummaa


Avokado on yleispätevä salaattien, suklaamoussen, kaapinjämägazpachojen maunsitoja, leivänpäällinen ja pohja useisiin tahnoihin ja kastikkeisiin.

Ja pestoa pitää aina olla kaapissa:
- 2 puskaa basilikaa tai pari litraa nokkosenlehtiä
- 2 valkosipulinkynttä
- iso pala parmesaania tai vajaa desi oluthiivaa
- suolaa
-öljyä niin, että blenderi pyörii

Laiskoina päivinä pärjää kyllä pesto(i)lla, merilevillä ja avokadoilla.

Viikon alussa salaattipohjaksi kaaliraaste(öljy-hunaja-kastikkeella, sipulilla, porkkanalla) vain paranee mehustuessaan. Tai hapankaali. Pöytään lisäksi jokaisen valinnan mukaan idut, avokadot, oliivit, vihannes- ja hedelmälohkot, siemenet/ pähkinät, kukka- ja parsakaalinuput, nakit...

Myös misokeitto on hyvä: lämmitetään/blendataan/kiehautetaan kevyen sieninen/porkkanainen/tomaattinen liemi, johon voi myös pöydästä poimia sipulirenkaita, sitä avokadoa jne. (jämät voi seuraavana päivänä lisätä vaikka salaatteihin, leivän päälle, piirakan koristeeksi).

Toisaalta pitkään haudutetut (/kuivatetut raakaversiot) ei välttis vie aktiivista työaikaa sen enempää kuin salaatinpilkkominen. Ekmek ratatouille käy niin tortillaan kuin voileipäänkin, salaattiin ja pääruoaksi sinänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Mä tykkään linssikeitoista, nopea ja helppo tehdä ja keittoon voi laittaa kaikki kaapin jämät.

esim:

2 dl punasia linssejä (huuhtele)
porkkanaa
sipulia
tomaattia/tomaattimurskaa
valkosipulia
paprikaa
vettä
kasvisliemikuutio
mausteita (esim yrttejä / juustokuminaa, chiliä, inkivääriä)

kuullota öljyssä mausteita ja sipulia, lisää muut kasvikset, lopuksi vesi ja linssit, keittele n. 30min.

Leena

annika kirjoitti...

Minäkin teen pikaruokana usein linssikeittoa, tai raakapuolella salaattia, jossa on avokadoa tai muuta ruokaisaa asiaa. Linssikeittoon ei juuri muuta tarvita kuin punaisia linssejä, tomaattipyreetä, suolaa ja pippuria. Tykkään nimittäin linssien mausta niin paljon.

Kaisu kirjoitti...

Kiitos kaikille ihanista ohjeista:)