torstai 19. tammikuuta 2012

Suurin saavutukseni keittiössä!


Nimittäin hapankaali. Olen pitkään haaveillut tekeväni hapankaalta, mutta täällä ei ole ollut luomukaalta taas vuoteen saatavana, joten se on tyssänyt siihen. Lokakuussa kuitenkin huomasin, että lähkikuntaan oli perustettu luomupiiri, johon heti ryminällä ilmoittauduin. Nyt on luomukaalta ollut tarjolla yllin kyllin.

Voin laittaa myöhemmin  tänne muutaman linkin/ohjeen, joista itselle oli suurta apua hapankaalen tekemisessä.


Täällä on hyviä pointteja hapankaalen tekoon.  Tästä oli myös suuri apu.

Tässä myös ohje, jonka olin säilyttänyt (ottanut jostakin lehdestä).

1 kg keräkaalia
0,5 dl karkeaa suolaa
viilitölkin tai jugurtin hera (laitoin kaupasta ostetun luomuhapankaalin nestettä vähän)
Mausteeksi voidaan lisätä 1- 2 porkkanaa tai sipulia tai vaihtoehtoisesti hapan omena tai 2 rkl kuminaa.

Itse tein näin aineksille:

- Nuijin kannellisessa lasipurkissa (kiehautettu ja kuumennettu uunissa 100 asteeseen) kaalin ja porkkanan suikaleita puunuijalla niin, että neste irtosi. Laitoin suikaleita kerroksittain suolan ja mahdollisten mausteiden kanssa. Nuijin sen minkä kerkesin aina uuden kerroksen laittaessani. Kaali pitää kuulemma aika pian saada nesteen alle ettei vitamiinit katoa.

Kun olin saanut purkin melko täyteen, laitoin sen suuaukkoon puhtaan vedellä täytetyn lasipurkin (kiehautettu) niin, että sivuille jäi pienet raot (hiilidioksidi pääsee pois). Purkki oli sen verran painava, että kaali pysyi nesteen alla. Purkin nostin keittiössäni oleva työtasolle ja laitoin muovikipon purkin alle, koska reunojen välistä tulee nestettä/vaahtoa ulos. Sitten peitin purkin puhtaalla tummalla pyyhkeellä. Annoin olla huoneenlämmössä 5-7 päivää. Yhden satsin siirsin vielä noin pariksi viikoksi vähän viileämpään (15-18 astetta). Toisen satsin siirsin suoraan jääkaappiin 7 päivän huoneenlämmössä olon jälkeen ja purkin suun laitoin kiinni. Annoin muhia jääkaapissa vielä pari viikkoa. Tätä hapankaalta näkyy kuvassa. Tein myös hapankaalta punajuuresta ja porkkanasta ja sekin satsi onnistui.

Haistelin pitkin matkaa hapankaalta ja haju oli ihan ok. Ajattelin,että kyllä sen varmaan hajusta tuntee jos pieleen menee.

Olen tuohon lapun reunaan myös kirjoittanut, että 1 rkl suolaa on noin 20g.
125g suolaa (1dl) on noin 25rkl.
Yhteen kiloon kaalta tarvitaan suolaa noin 8-12g.
Ohjeissa näyttää olevan usein grammoina nuo määrät.




6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Ohje olisi tosi kiva saada:)

Paula kirjoitti...

Onnittelut onnistumisesta! Joskus muinoin olen itsekin yrittänyt, mutta epäonnistunut. Vinkkejä olisi mukava saada :)

Kaisu kirjoitti...

Yaelian, jonkinlaisen ohjeen laitoin. Toivottavasi jelppaa:)

Paula, kerroin hieman miten minun vaiheet meni:)

Yaelian kirjoitti...

Kiitos ohjeesta:)

Paula kirjoitti...

Kiitos! Tuo hapankaalinesteen lisääminen on varmasti tärkeä pointti, tulee juuri oikeat bakteerit matkaan.

Kaisu kirjoitti...

Paula, itse asiassa en lisännyt hapankaalen nestettä punajuuri-porkkana-kaalihapankaaliin sekaan vaan tein ilman. Sitä vain pidin vielä 15-18 asteen lämpötilassa pari viikkoa jonka jälkeen laitoin jääkaappiin. Eli ilmankin on onnistunut. Jostakin luin, että voi myös laittaa maitohappobakteerijauhetta mukaan, mutta sitä en vielä kokeillut hapankaalen teossa.