sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Älä tuomitse muita

Viisaudensääntö 3

Tiedämme milloin olemme tehneet väärin. Toisten ei tarvitse kertoa sitä meille.  Jos joku tekee liikennerikkomuksen, vieressä oleva autoilija tööttää, nostaa keskisormen pystyyn ja tai huutaa jotain hävytöntä. Tämä on hyödytöntä, sillä virheen tehnyt todennäköisesti on huomannut erheensä. Joskus tietämättömyydessään ihminen kuitenkin kieltää omat virheensä ja syyttää niistä muita. 

Meillä ei ole oikeutta tuomita muita. Toisten puutteet ja heikkoudet tulisi nähdä peilikuvana, oman itsemme heijastumina. Henkiseen kasvuun meitä ei auta viha, vaan tämänhetkinen rakkaus. Emme saa tuomita ketään vuosikymmeniä sitten tehdyistä virheistä, koska kehitymme koko ajan ja jokainen hetki on uusi alku. Meillä kaikilla on samat edellytykset muuttua. Toisen tuomitseminen on itsensä tuomitsemista.

Jos ympäristömme ei meitä miellytä, on meidän tarkkailtava sitä oppiaksemme. Vihaaminen ei auta, vaan kasvattaa lisää vihaa. Meidän tulee olla kiitollisia kokemuksesta, joka on auttanut meitä ymmärtämään ja viisastumaaan. Kun huomaamme halveksivamme muita heidän heikkouksien vuoksi, on meidän opittava ensin hyväksymään omat vikamme - se auttaa meitä jalostumaan. Silloin tarve tuomitsemiseen ja halveksuntaan poistuu. Meidän tulee kunnioittaa muiden ihmisten elämänkatsomusta.

Ei kommentteja: